Venocaps - NL
Diastop NL
Arkogélules Activox NL

informatie

MENOPAUZE, WANNEER DE WEEGSCHAAL TILT SLAAT!

02 juli 2021

Cellulitis die woekert, borsten die groter worden, opstapelend buikvet met bijhorend overgewicht, een dikker buikje... De menopauze gaat vaak samen met gewichtstoename. Hoe komt dat? En hoe vermijd je dat die kilo’s blijven aandikken? De oplossing lees je hier.

 « Ik ben 50 jaar. Ik kom per jaar gemiddeld één kilo aan, terwijl ik evenveel eet als toen ik 40 was. Dat begin je ondertussen ook aan mijn buik te zien. » Vijftigers hebben het zwaar. Letterlijk. Tijdens de menopauze neemt het leven van vrouwen een drastische bocht. In Engeland, waar ze meestal erg down to earth zijn, spreken ze van een ‘change of life’. Op haar 50ste begrijpt een vrouw-in-menopauze dat ze op een natuurlijke manier geen kinderen meer kan krijgen. Nu, dat is misschien nog geen ramp. Maar dat veranderende lichaam, dat voortdurend verandert, opblaast en uitdeint... Dat is andere koek. Een vrouw van rond de 50 kent een gewichtstoename als ze geen actie onderneemt, zo simpel is het. Wie of wat treft daarvoor schuld?

Het zijn de hormonen! Vrouwelijke hormonen regelen de opslag en verbruik van vetcellen. Tijdens de menopauze daalt de productie van vrouwelijke hormonen drastisch. Dat zorgt voor een hormonaal onevenwicht, waardoor het lichaam vetten anders gaat verdelen. Tot ziens platte buik, en hallo love handles. Erger nog: vele hormoonspecialisten steken ook deels de schuld op de mannelijke hormonen, die vrouwen ook aanmaken. Maar met de jaren loopt de productie van testosteron bij vrouwen achteruit. Tijdens de menopauze maken vrouwen nog maar de helft testosteron aan dan in de vorige 25 jaar. Maar dat mannelijke hormoon zorgt onder meer voor de ontwikkeling van de spieren. Een tekort aan testosteron betekent dus een toename aan vetmassa, ten koste van de spieren. En laat de spieren nu net de cellen zijn die het meeste energie verbruiken.

Samengevat: gewichtstoename tijdens de menopauze kent twee redenen. Ten eerste verliezen vrouwen hun ‘strakheid’ door een daling aan mannelijke hormonen. Spieren worden zo vervangen door vet. De paradox: omdat ze testosteron verliezen gaan vrouwen er dus soms wat mannelijk uitzien, zeker wat het buikje betreft. Ten tweede vermindert ook de productie van oestrogeen. Dat heeft gevolgen voor onze spijsvertering. Vrouwen gaan meer een opgeblazen gevoel hebben, of last van constipatie. En dat laatste helpt natuurlijk ook niet om gewicht te verliezen.

Hoe krijg je de weegschaal weer in balans?

Om de levenskwaliteit van vrouwen in de menopauze te verhogen, schrijven gynaecologen geregeld Hormonale Substitutietherapie (HST) voor. Volgens sommige studies zou HST 1 tot 3 kilo doen bijkomen. Volgens andere studies zou HST dan weer helpen om abdominaal vetweefsel weg te werken. Maar dat is dan weer nefast voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Bespreek dit best met uw gynaecoloog.

De menopauze wordt trouwens vaak geassocieerd met schommelingen van het humeur, verlies van energie en zelfs een daling van het zelfbeeld. Een depressief gevoel loert om de hoek, waarna sommige vrouwen wel eens proberen te compenseren met suiker- of vetrijk voedsel. En van chocolade mag je dan wel opkikkeren, het bevat suikers die je ook doen bijkomen. De hoofdboodschap? Op je 50ste moet je (een beetje) minder eten en (veel meer) sporten. Door te sporten verbruik je meer energie. Dat bevordert het behoud van je gewicht. Het is een waarheid die je als vijftiger niet graag hoort, maar op latere leeftijd verlies je veel moeilijker je extra kilootjes dan toen je 20 was.

Opgepast met buikvet

Meet voor alle zekerheid je buikomtrek. Gaat die over de 88 centimeter? Dan moet je beginnen opletten. Het buikvet dat zich op je 50ste ophoopt is mogelijks verantwoordelijk voor toekomstige aandoeningen. Slechte cholesterol die verhoogt, een verhoogde bloeddruk, risico’s op hart- en vaatziekten... Het wordt misschien tijd om aan preventie te denken – bijvoorbeeld via een gezondheidscheck-up. Laat die opkomende vetrolletjes de rest van je leven niet vergallen.

De gezonde reflexen om op je 50ste gewicht te verliezen!

 • Laat een gezondheidscheck-up uitvoeren: cholesterol HDL en LDL, bloedsuikerspiegel, … Denk ook aan een complete preventieve hormoonanalyse. Die meet het gehalte aan testosteron en DHEA, een hormoon dat de omtrek van de taille kan verminderen.
 • Consulteer je gynaecoloog voor een Hormonale Substitutietherapie (HST), om de opslag van vetten tegen te gaan.
 • Analyseer je voedingsgewoontes. Vraag een diëtist(e) om advies, indien nodig.
 • Eet gezond en beperk zout, koolhydraten en slechte vetten. Let vooral op met suikers: de voedingsindustrie voegt die te pas en te onpas toe aan je voeding.
 • Beweeg. Ideaal is de combinatie van een cardiovasculaire activiteit (fietsen, joggen, zwemmen) met een spierversterkende activiteit. Dankzij je spieren verbruik je meer calorieën, zelfs ‘s nachts.
 • Heb geduld. We weten dat dit niet de meest eenvoudige tip is om op te volgen, maar die kilootjes verlies je écht niet op anderhalve week tijd.

SLAAP ALS EEN ROOS

02 juli 2021

Slaapproblemen komen vaak voor: 1 op 3 volwassenen in België slaapt slecht en 1 op 6 neemt slaapmedicatie.
Slaapstoornissen zijn vaak het gevolg van ouder worden, onregelmatig werken, stress, koffie of alcohol, smartphonegebruik voor het slapengaan, depressie of een tekort aan melatonine.

Het slaaphormoon melatonine

Melatonine is een natuurlijke, veilige stof die in ons lichaam wordt vrijgemaakt in de pijnappelklier in het centrum van de hersenen. Ze regelt onze biologische klok. Ze wordt bij iedereen door het lichaam zelf aangemaakt elke avond bij duisternis. Melatonine zorgt er voor dat ons lichaam overgaat in een slaaptoestand.
Ze veroorzaakt een slaperig gevoel waardoor u denkt dat het tijd wordt om te gaan slapen. De productie wordt echter afgeremd door blootstelling aan blauw licht. Melatonine heeft een tegengesteld effect aanactiverende hormonen zoals adrenaline.

Wat zijn de oorzaken van mijn slaapproblemen?

Bepaalde factoren kunnen onze biologische klok in dewar brengen: stress, alcohol, cafeïne, slechte eetgewoonten, ‘s avonds sporten en blootstelling aan blauw licht zijn remmende factoren. Blauw licht, we kennen het (al dan niet onbewust) allemaal: het licht van onze televisie, computer en smartphone is bijvoorbeeld zo’n boosdoener die het ons zeer moeilijk maakt om rustig te slapen. We beseffen vaak genoeg niet eens in welke hoge mate we onszelf blootstellen aan dit blauw licht en welke risico’s het met zich meebrengt. Eigenlijk worden we voortdurend omringd door deze lichtkleur.

Voor het slapengaan nog snel Facebook checken op je smartphone terwijl je al in bed ligt? Geen goed idee!
 ‘s Avonds laat nog mails beantwoorden op je laptop? Ook geen goed idee.
Toch nog maar die laatste aflevering bekijken van de nieuwste serie op Netflix? Nog steeds geen goed idee, want hier werkt het blauwe licht onherroepelijk in op je slaap-waakritme. Door dit lichtschijnsel van je laptop blijven onze hersenen in dagmodus! Gevolg? Je kan maar moeilijk slaap vatten.

Een aanvulling met melatonine kan helpen

Een te late aanmaak of te weinig melatonine zorgt voor een tekort aan melatonine. Daarom kan het nuttig zijn om ons slaap-waakritme op peil te houden door middel van een aanvulling met melatonine.

Melatonine is nodig om zowel de slaap te kunnen vatten als om goed door te slapen en om uitgerust op te staan. Help je lichaam dat een tekort heeft aan melatonine om zijn biologische klok te regelen met een voedingssupplement met melatonine.

MAAK JE KLAAR VOOR DE IJSKOUDE DAGEN

22 december 2020

Eindelijk: daar heb je de winter terug. Met zijn kleine en grote pleziertjes. Van een warme thee rond de open haard, tot het genot van bergen afglijden op skilatten. Onze huid ziet er minder goed uit.  Zij wordt weer ruwer. Onze lippen dreigen weer pijnlijk te gaan vervellen. We geven je de beste middeltjes mee om te strijden tegen temperaturen die doen klappertanden. Zo kan je de winter in volle glorie verwelkomen.

Help, mijn huid begint te trekken en te steken

WAT IS ER MIS?

De koude verstoort de bloedsomloop. Daarvan is de huid altijd één van de eerste slachtoffers. Ze krijgt te weinig voedende elementen doorgestuurd. Daardoor wordt ze droger en ruwer. Bovendien heeft ze last van de temperatuurschommelingen tussen buiten en binnen. Bij een zeer gevoelige huid zorgt dat voor rode vlekken en irritatie. Ben je van plan om te gaan skiën? Zorg er dan voor dat je niet verbrandt.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Een eenvoudige hydraterende crème volstaat niet als het echt koud is, of als je skiet. Kies liever een rijkere, meer voedende crème. Die beschermt je huid veel efficiënter.
 • Heb je de neiging om puistjes te krijgen? Daarvoor bestaat er niet-comedogene make-up. Die hydrateert de huid nog voldoende. Zonder zo’n crème zou je acne wel eens erger kunnen worden.
 • Ontschmink jezelf zorgvuldig, met een speciale melk of olie. Gebruik geen zeep: die droogt je huid nog meer uit.
 • Ga je skiën? Gebruik dan een zonnecrème met hoge UV-bescherming. Op grotere hoogte reflecteert de sneeuw de zonnestralen extra hard. Dat verhoogt de kans op brandwonden.
 • Was je gezicht met lauw water. Heet water is geen optie. Ook al voelt dat misschien wel lekker aan wanneer je net uit de bittere kou komt, met heet water maak je je huid ook minder soepel.

Mijn huid is net schuurpapier

WAT IS ER MIS?

Je huid begint te lijken op de schubben van een krokodil. Schuurpapier is niet meer nodig, wrijf gewoon even met je benen. Hoe komt dat? Warme kledij is vaak synthetisch. Ze maakt de opperhuid droger en meer gevoelig. De lucht is in de winter ook al aan de droge kant, zowel binnen als buiten.  Al die factoren stapelen zich op.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Gebruik een zachte scrub. Die houdt je benen zijdezacht en soepel.
 • Vervang je dagelijkse bad of de schuimende gel door een reinigende olie. Die droogt de huid minder uit en verzorgt ze beter. Maar let op dat je niet uitglijdt door die glibberige olie.
 • In de winter is een hydraterende lichaamsmelk een luxe die je eigenlijk niet kunt missen.

Een plumeau op je hoofd

WAT IS ER MIS?

In de winter ziet je hoofdhaar sterretjes. Er hangt - letterlijk - meer elektriciteit in de lucht, en de lucht is sowieso droger. Je kunt niet de hele tijd met een muts rondlopen. Net daarom kan je je haar beter een degelijke behandeling geven.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

Remedies tegen de droogte omvatten voedende shampoos, conditioners en hydraterende maskers. Zij brengen de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau.

Heerlijk zachte handen

WAT IS ER MIS?

IJskoude temperaturen, geregelde wasbeurten: dat is moordend voor je handen. Erger nog: in de winter loop je het risico dat je handen en voeten bevriezen.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Draag zoveel mogelijk je handschoenen. Smeer een dun laagje crème vooraleer je ze aantrekt.
 • Om de opperhuid te hydrateren, smeer je voor je gaat slapen een dikkere laag crème.
 • Je voorkomt dat je handen en voeten bevriezen door ze warm aan te kleden. Zorg er wel voor dat schoenen en handschoenen ruim genoeg zitten. Neem af en toe een Schotse douche, waarbij je warm en koud water afwisselt. Dat bevordert de bloedsomloop.
 • Doe altijd rubberen handschoenen aan als je de afwas doet. Dat ziet er misschien niet uit, maar het is beter voor je handen. Want water en zeep zijn agressieve beestjes.

Kleine velletjes op de lippen

WAT IS ER MIS?

Op je uitgedroogde lippen komen velletjes te liggen. Het is heel pijnlijk als je die er - onbewust - aftrekt. Die velletjes zijn ook gewoon geen zicht! Bescherm dus ook je lippen tegen UV-stralen. Want lippen zijn hypergevoelig.

HET OFFENSIEF TEGEN DE WINTER

 • Eerste fase: begin niet op die velletjes te kauwen. Je riskeert pijnlijke kloven, die in de winter moeilijk te genezen zijn. Hoe werk je ze dan wel weg? Met een zachte scrub, speciaal voor het gezicht.
 • Insmeren, insmeren, insmeren. De lippen hebben geen zweetklieren en weinig talgklieren. Ze hebben sowieso verzorging nodig om niet uit te drogen. Smeer heel regelmatig een dikke laag balsem. Dat houdt je lippen zacht en gezond.
 • Zelfs je mond heeft ‘s nachts recht op een masker. Gebruik een dikke laag balsem. Laat die inwerken terwijl je slaapt. ‘s Morgens word je dan wakker met een heerlijke smile.
 • Laat sommige soorten lippenstift die de situatie erger maken links liggen. De longlasting-soort, bijvoorbeeld. Ben je helemaal weg van die leuke kleuren? Smeer dan een balsem in, bovenop de lippenstift. Of kies er eentje met een vettere structuur.
 • Bescherm en verzorg je lippen tijdens het skiën via een stick met een hoge UV-filter. Je mond die ontsteekt of verbrandt: zeer vervelend en verschrikkelijk pijnlijk.

HYPERTENSIE

22 december 2020


Laat de druk gerust wat zakken !

Je hebt aan de ene kant de behandeling die de arts voorschrijft. Die is bedoeld om je bloeddruk onder de 14/9 cm Hg te brengen en te houden. Maar langs de andere kant heb je heel wat andere middeltjes en gewoontes die je daarbij kunnen helpen. Leren hoe je je bloeddruk verlaagt, dat komt je de rest van je leven zeker van pas.

Wat is bloeddruk juist?

Het is de druk aan de binnenkant van je slagaders op twee momenten: het eerste cijfer duidt de druk aan wanneer het hart samentrekt, het tweede cijfer wanneer het hart ontspant. Die twee momenten zijn uitgedrukt in centimeter Hg, waarbij Hg staat voor kwik. Soms wordt er ook wel met millimeter Hg gewerkt.

De samentrekking van het hart heet de systole. Het systolische cijfer komt dus overeen met het hoogste cijfer. De ontspanningsfase heet dan de diastole, wat staat voor het laagste cijfer. Wanneer is je bloeddruk te hoog? Als in rust je systolische druk geregeld boven de 14 klimt, en je diastolische druk hoger ligt dan 9 cm Hg. Samen geeft dat de bovengrens van 14/9. Die grens is niet in steen gebeiteld. Er bestaat eigenlijk geen drempelwaarde waarboven het risico drastisch zou toenemen.

Wie loopt er allemaal risico?

Ongeveer tien procent van de Belgen krijgen de diagnose ‘hypertensie’. Maar waarschijnlijk ligt dat cijfer in werkelijkheid dubbel zo hoog, rond de 22 procent. Een derde van de mensen onder de 50 jaar heeft nooit - of heel zelden - zijn bloeddruk gemeten. Volgens de laatste voorspellingen zouden 3 miljoen Belgen tegen 2025 last hebben van een hoge bloeddruk.

Iedereen zou zijn bloeddruk moeten kennen

De aandoening krijgt wel eens de bijnaam “de geruisloze moordenaar”. De symptomen van een te hoge bloeddruk zijn redelijk algemeen: oorsuizingen, duizeligheid, hoofdpijn, gevoelens van druk op de borst, ... Tekenen die onduidelijk of vaag zijn.
Net daarom blijft hypertensie de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. En dat terwijl er genoeg eenvoudige oplossingen en efficiënte medicijnen in omloop zijn om een hoge bloeddruk te behandelen. Hypertensie is een risicofactor bij zestig procent van de beroertes (ook wel cerebrovasculaire ongelukken genoemd) en bij de helft van de hartspierinfarcten. Elk jaar worden in België ongeveer 15.000 sterfgevallen toegeschreven aan hypertensie. Daardoor is het in ons land de tweede belangrijkste doodsoorzaak, na roken. Bovendien gaat hypertensie vaak gepaard met andere aandoeningen: een te hoge cholesterol, een te hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht, roken, stress, … In dat geval zijn de gevolgen nóg erger. Redenen genoeg om iedereen aan de bloeddrukmeter te krijgen. Vraag aan je arts om het geregeld even te checken. Ben je ouder dan 40? Meet je bloeddruk dan minstens één keer per jaar.

Negen eenvoudige trucjes om je bloeddruk te verbeteren

 1. Laat het zoutvat links liggen

Volgens de Belgische Cardiologische Liga “zouden er jaarlijks wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen doden door hartaandoeningen kunnen worden vermeden als we met zijn allen onze consumptie van zout zouden halveren”. We eten gemiddeld 9 tot 10 gram zout per dag, terwijl dat eigenlijk nooit meer dan zes gram zou mogen zijn. Hoe doe je dat, je zout halveren? Verban het zoutvat uit de keuken. Zet het niet op tafel. Beperk alles wat extra zout bevat, zoals blikvoeding en industriële kant-en-klaarmaaltijden. Kies voor verse of bevroren producten, die niet bereid zijn. Als je sowieso groenten in blik gebruikt, laat die dan uitlekken en spoel ze achteraf. Koop geen voeding met verborgen zout: soepjes uit een zakje, sauzen, blokjes bouillon, vlees en alle fijne vleeswaren, gerookte vis, ... Vermijd kaas, en dan vooral zoutbommetjes als roquefort, feta, edam, gouda, gesmolten kazen, … Om een voorbeeld te geven: in 100 gram droge worst zit maar liefst 5 tot 6g zout. Om je huisgemaakte gerechten wat te pimpen, kies je best kruiden: Provençaalse kruiden, komijn, tijm, … Pas op met kruidenmengsels: slamix, kippen-kruiden, couscouskruiden, … Ook mosterd en sojasaus bevatten veel zout. Om te weten hoeveel zout een product bevat, bekijk je gewoon even het etiket. Sommige producenten laten het na om de hoeveelheid (keuken)zout - ook wel natriumchloride - per 100 gram te vermelden. Ze vermelden alleen het gehalte aan natrium. Weet dan dat 1 gram natrium gelijk is aan 2,5 gram zout.

 1. Gooi de asbak buiten

Roken blijft volgens cardiologen het zwarte beest van de gezondheid. Nicotine verhoogt de druk in de slagaders en laat je hart harder werken. Je loopt trouwens ook gevaar als je zelf geen sigaretten rookt, maar je omgeving wél de hele dag loopt te paffen. Passief roken verhoogt je kans op een hartinfarct met dertig procent.

 1. Verzoen je met je weegschaal

Als het de enige factor is, vormt overgewicht of obesitas op zich weinig gevaar. Maar als je het combineert met andere aanvallen op een gezonde levenshygiëne, wordt overgewicht een belangrijke trigger voor een hoge bloeddruk. Goed nieuws voor als je weegschaal geregeld te ver doorslaat: je hoeft helemaal geen tientallen kilo’s af te vallen om het risico te verminderen. Door tien procent van je gewicht te verliezen verbeter je al heel wat aspecten van je gezondheid, zoals de bloeddruk of de cholesterol.

 1. Beweeg

Geen tijd om te sporten? Alleen al een dagelijks wandeltochtje van minstens een halfuurtje verbetert de bloedcirculatie. Dat komt neer op ongeveer 8000 tot 10.000 stappen. Ga te voet naar je werk of stap één halte vroeger van de bus, neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto zo ver mogelijk, ... Trek je gymschoenen aan en zet tegelijk je hoofdtelefoon op: je fysieke inspanningen krijgen een boost tegen een muzikale achtergrond.

 1. Ssst… Geef je oren rust

De wetgever heeft geluidsoverlast op het werk de laatste decennia flink aan banden gelegd. Maar in onze vrije tijd doen we uiteraard wat we willen. En dan zetten we jammer genoeg het volume loeihard. Tijdens concerten, via de hoofdtelefoon, in het verkeer: onze oren krijgen het geregeld zwaar te verduren. Zelfs een gedempte klank of een geluid dat draaglijk lijkt, verhoogt soms de spanning. Om overlast te voorkomen, draag je best oordopjes van schuimrubber. Die verminderen de geluidsintensiteit met ongeveer 20 decibel en filteren de hoge frequenties. Geef je oren geregeld absolute rust.

 1. Schakel over op groen

Drie keer per dag groenten en fruit eten volstaat nog altijd om het risico op een overlijden door hart- en vaatziekten met een derde te verminderen. Naast vele vezels, bevatten sommige planten ook essentiële voedingsstoffen voor hartfunctie en bloeddruk. Zo is magnesium een spierverslapper die ook stress bestrijdt. Magnesium is te vinden in verschillende soorten bonen (kikkererwten, witte bonen, linzen, ...), bananen, aardappelen, spinazie, ...

 1. Wit is altijd aan te raden

Zet dagelijks drie magere melkproducten op je menu. Eén gram calcium per dag zou helpen om de wanden van de slagaders soepel te houden. Met kaas is er wel een probleempje. Ze zijn dikwijls rijk aan dierlijke vetten, die te vermijden zijn bij overgewicht of hoge cholesterol. Wat kies je dan wel? Melk van olierijke noten: amandelen, hazelnoten, … Die zijn van nature rijk aan calcium. Soja- of rijstmelk verrijkt met calcium: dat zijn ook aanraders. Net als calciumrijk water. Daarbij kan je zelfs een nulletje schrijven achter de hoeveelheid calorieën.

 1. Neem je tijd om te ontspannen

Staren naar een aquarium waarin visjes vredig zwemmen verlaagt traag maar zeker de bloeddruk en het hartritme. Dat constateerde de Amerikaanse professor Aaron Katcher, na een onderzoek bij mensen met een normale en een te hoge bloeddruk. Ook al is stress nooit de oorzaak van hypertensie, het kan de situatie wel erger maken. Dagelijks twintig minuten ontspannen betekent al een verbetering. Aan jou de keuze om te gaan voor yoga, sofrologie, hypnose, …

 1. Drink met mate

Drie glazen alcohol per dag voor vrouwen en drie tot vijf glazen voor mannen: het verdubbelt de kans op een hoge bloeddruk.

Belgische Cardiologische Liga: www.liguecardioliga.be/nl/
Belgisch comité ter bestrijding van hypertensie: www.mybpmatters.be/nl

CORONALERT

30 september 2020

Wij hebben de app Coranalert gedownload! En jij ?

Met Coranalert bescherm je jezelf en je geliefden en wordt je privacy volledig gerespecteerd.

Aarzel dus niet om deze app te installeren en zo elkaar te beschermen !

Meer info : https://coronalert.be/nl/

13 TIPS OM EVEN TE ONTSPANNEN…

01 september 2020

… TIJDENS JE WERK !

Zo’n maandje geleden, schatten we. Toen was de enige bron van stress: de keuze tussen mojito of pina colada of wel of niet zonnen? Maar vandaag zijn we alweer aan het werk. Dossiers uitpluizen, vergaderingen voorbereiden, verslagen opstellen,.. Hoog tijd om even snel wat goede gewoontes aan te kweken, voor je jezelf in een-twee-drie opbrandt.

1. Verwacht het onverwachte

Een overzichtelijke, gestructureerde planning is de eerste stap in een succesvol time management. Zo krijg je alle to do’s op tijd afgewerkt. Maar een té lange todo-list, daarvan zakt de moed je dan weer in de schoenen. Hoe zorg je ervoor dat je met volle goesting tóch vooruit geraakt? Wissel je taken af. Nu eens een opdracht waarvan je meteen het resultaat ziet (je mailbox legen, een mail schrijven, een factuur maken,), dan weer een werk van langere adem. Een lijvig dossier, we zeggen maar wat. Stel ook een planning op met duidelijke deadlines : wat moet je wanneer hebben afgewerkt? En vergeet zeker niet om af en toe in een blanco balkje te voorzien. Vergaderingen lopen uit, files kán je niet inplannen, fijne lunchgesprekken met een collega wil je niet abrupt beëindigen, …

2. Hou de mailbox dicht

Laat je mailbox niet voortdurend open staan. Kijk gewoon eens om de twee tot drie uur, en doe dat dan meteen grondig. Stuur mails, beantwoord vragen en organiseer je mailmappen.

3. Ontdek je persoonlijke trekjes die je nodeloos tijd kosten

Voortdurend je GSM in de gaten houden, je facebook checken – ook al is het maar ‘heel eventjes’ –, geregeld een praatje slaan met collega’s, de lokroep van de snoepautomaat niet kunnen weerstaan. Het brengt allemaal je planning en je concentratie in gevaar.

4. Filter storende geluiden met oordopjes

Een tiental jaar geleden – en eigenlijk nu ook nog – zweerden bedrijfsarchitecten bij de open workspace. Ideaal voor de communicatie, maar nefast voor de concentratie. Dat permanente achtergrondgeluid eist zijn tol: verlies van efficiëntie, vermoeide zintuigen, tot zelfs fysieke uitputting. Wat mag de stilte voor jou kosten? In de supermarkt vind je goede oordopjes aan vijf euro. Zij filteren het geluid, zonder je van de omgeving af te sluiten.

5. Durf ‘nee’ zeggen

Een van de uitdagingen op de werkvloer is ‘nee’ zeggen. Je voelt je al snel schuldig aan luiheid. Maar wat is het alternatief? Met een ‘ja‘ beland je al snel in gevoelens van frustratie en agressie. Denk dus twee keer na voor je ‘ja’ zegt, dan rolt die ‘nee’ al heel wat gemakkelijker uit je mond. Oefen alvast, zodat je volgende sleutelzinnetjes – beleefd maar duidelijk – als antwoord klaar hebt «Dat hoort niet tot mijn takenpakket, en ik ben er trouwens ook niet de geschikte persoon voor. Sorry !»

6. Neem afstand

Is je overste vandaag de kruising tussen een pitbull en een brombeer? Er is geen enkele aanwijzing dat jij daarvan de oorzaak bent. Misschien is hij of zij wel met het verkeerde been uit bed gestapt. Zelfs al gooien ze je een hele waslijst concrete verwijten naar het hoofd, probeer niet meteen in een verdedigende kramp te schieten. Ga niet in op foute en destructieve commentaar.

Vraag gewoon eerst rustig om een persoonlijk gesprek. Want aan elk verhaal zijn minstens twee kanten.

7. Gaan met die banaan

Als je langdurig onder stress komt te staan, geraken je reserves aan magnesium op. Daarvan word je angstig en zenuwachtig. Van magnesiumtekort krijg je zelfs spierpijn. Zorg ervoor dat je die reserve weer aanvult: volkorenbrood, granen, zwarte chocolade, bananen, noten (amandelen, hazelnoten), peulvruchten,.. Of je gaat naar de apotheker voor goed gedoseerde voedingssupplementen.

8. Werk de druk weg

Heb je al ooit van palmeren gehoord? Daarmee vind je meteen de rust van de dalai lama achter je bureau, zonder dat je zelfs recht hoeft te staan. Plaats een handpalm op elk oog en sluit je vingers zodat je in de totale duisternis terechtkomt. Doe dat een paar minuten na elkaar, en zolang je denkt dat je het nodig hebt.

9. Geniet meer van je pauzes

Heb je eindelijk een paar minuten tijd voor jezelf? Blijf dan niet hangen rond de koffiemachine. Bewegen is de boodschap! Loop de trap af, haal een frisse neus bij het raam, of loop naar buiten voor een korte wandeling. Je hersenen hebben nood aan lucht. En jij toch ook!

10. Volg je bioritme

Je bent zo’n 2,5 uur na je maaltijd intellectueel en fysiek op het hoogtepunt van je kunnen. Dat is een puur lichamelijke realiteit. Dus ben je op je best op twee momenten van de dag: rond 10 uur, en rond 15 uur. Programmeer tijdens die momenten de taken die het meeste concentratie vergen: studeren, memoriseren, nadenken,,..
Tussen 13 uur en 15 uur begin je de namiddag met de handrem op. Het maakt trouwens niet uit of je nu een heel menu afgewerkt hebt, of gewoon een appel at als lunch. Tokkel wat op je computer, klasseer je mappen, beantwoord wat minder belangrijke mails. Enfin, allemaal dingen waarbij je je intellectueel weinig inspant.

11. Geeuw eens goed door

Geeuwen is een ademhalingsreflex. Je kunt het doen op commando: begin met een geeuw na te bootsen, en de rest volgt vanzelf. Het ontspant je bijna onmiddellijk en het kost je geen cent. Het enige risico: de besmettelijkheid. Binnen de kortste keren zit iedereen op kantoor te geeuwen.

12. Adem... met al je longen

In gespannen toestand adem je oppervlakkig. En daar heeft je lichaam weinig aan. Wat is dan een goede ademhaling? Je zit rustig en ontspannen, je ademt diep in en je laat je onderbuik zwellen. Laat dan zachtjes los, alsof je op een strootje blaast. Tot alle lucht weg is. Een bewuste, volledige ademhaling verzacht de spanning in spieren en zenuwen.

13. Denk ook eens aan granules

Michèle Boiron is een homeopathische apothekeres. Ze legt uit: “In eerste instantie kan je homeopathie overwegen bij angsten of bij ontwenningsverschijnselen op medicijnen. Geraak je verlamd door de stress? gelsemium.
Voor de hyperactieven is er dan weer: argentum nitricum.
En voor de overgevoeligen die instant wisselen tussen lachen en huilen: ignatia.

ONLINE : Tips om de negatieve gevolgen van stress te vermijden: www.voelje goedophetwerk.be  

REUMA TREFT …

01 september 2020

... NIET ALLEEN SENIOREN!

Wie heeft last van reuma?

Iedereen. Zelfs jongeren. Bepaalde inflammatoire aandoeningen steken vanaf 20 jaar de kop op. Bij ouderen ligt het percentage uiteraard hoger. Maar gelukkig kan je de gevolgen ervan op eender welke leeftijd indammen.
Drie miljoen Europeanen - waarvan twee procent Belgen - lijden aan chronische inflammatoire aandoeningen. Wanneer je die aandoeningen niet behandelt, beginnen gewrichten te vervormen en pijn te doen. Erger nog : je wordt gedeeltelijk invalide, zeker als de vingers of de knieën aangetast zijn. De aandoening kan alle kraakbeen treffen, over het hele lichaam :  nek, schouders, heupen, polsen, knieën, voeten. De aandoening doet traag maar zeker haar werk, soms gespreid over tientallen jaren. Jammer genoeg zeggen de eerste tekenen soms weinig. Dan doet de inflammatoire aandoening eerder denken aan een virale infectie, waardoor je een bezoek aan de reumatoloog uitstelt. Ook de diagnose laat dan lang op zich wachten.

Red je kraakbeen!

Symptomen duiken vaak symmetrisch op, aan beide polsen, handen of voeten. Je hebt last van pijn, zwellingen en stijfheid. Die treden vooral ‘s morgens op, maar soms word je ook ‘s nachts wakker. Als je vanaf de eerste crisissen medicatie neemt en zo de eerste letsels voorblijft én als je die medicatie langere tijd blijft innemen, dan blijft de pijn beperkt. De gewrichten geraken dan ook niet vervormd. Maar als je de ontsteking niet behandelt, verdwijnen gewrichten en beenderen beetje bij beetje. Na verloop van tijd verzwakt het gewrichtskapsel en gaan de pezen zich verplaatsen, waardoor je vervormingen krijgt die invaliditeit veroorzaken.

Van pijnstillers tot chirurgie

Pijnstillers en ontstekingsremmers lijken dan wel verleidelijke medicatie, je moet ze altijd innemen op voorschrift van uw arts of advies van uw apotheker. Hun potentiële bijwerkingen zijn namelijk te gevaarlijk. Wat blijft er verder over als behandeling? Als we het over zwaardere vormen hebben, kan uw specialist TNF-blokkerende geneesmiddelen overwegen. Dat is biotechnologische medicatie die de symptomen behandelt en de gewrichten beschermt. Het ultieme paardenmiddel ? Artrose-chirurgie. Daarin vervang je je gewrichten door prothesen. Dat levert uitstekende resultaten op… voor een tijd. Want zo’n prothese gaat gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. Een prothese vervangen is bovendien op technisch vlak niet evident. Wat brengt ons de toekomst ? Alle hoop is gericht op de transplantatie van cellen die het kraakbeen weer doen aangroeien. Maar tot dat lukt, blijft reuma een ongeneeslijke ziekte.

Iedereen rechtstaan!

Zonder therapie worden sommige elementaire bewegingen voor iedereen van ons heel wat lastiger : bukken, een gewicht heffen, fruit of groenten snijden en schillen, rechtop blijven staan in bus of tram, een karton melk openen. Dat lijkt allemaal niet erg. We voelen ons niet ziek. Maar het proces is vaak onomkeerbaar. De ene dag lijk je nog alles te kunnen. De dag erop blijken diezelfde bewegingen plots onmogelijk. Dat stuit dan weer op onbegrip van naasten. Regelmatige fysieke oefeningen bevorderen de mobiliteit van je skelet, op voorwaarde dat je ze ook inplant wanneer je weinig last hebt van je ontstekingen. Je hoeft daarbij geen olympische medailles na te streven: gewoon dagelijks wat gaan wandelen, gaan zwemmen of gaan fietsen. Dat is goed voor de gewrichten, omdat bijvoorbeeld de fiets het gewicht van je lichaam opvangt. Wat nog ? Yoga stimuleert je soepelheid. Kinesitherapie bevordert de beweeglijkheid en vermindert de pijn, zeker als je oefeningen in het water doet. Bewegen heeft trouwens nog voordelen: je produceert er endorfine en serotonine mee, hormonen die je gelukkig maken en pijn verzachten.

Kleine veranderingen voor grote verbeteringen

Als gewrichten minder beweeglijk worden en meer pijn beginnen doen, moet je dagelijks je creativiteit aanspreken voor de bewegingen die vroeger vanzelfsprekend waren. Ergotherapeuten en patiëntenverenigingen geven je daarbij geweldige tips. Wat dacht je van een notenkraker om een fles te openen ? Of een aansteker gebruiken, in plaats van lucifers ? Ze raden ook aan om orthesen te dragen, braces die gewrichten immobiel maken, de pijn verlichten en vervormingen helpen voorkomen. En ten slotte heb je nog tal van technische hulpmiddelen, te verkrijgen bij de apotheek of bij bandagisten.

Tips om te delen

Soms zijn zelfs de simpelste bewegingen onhaalbaar geworden. Knijpen met duim en wijsvinger, grijpen met de hand of zware voorwerpen verplaatsen. Hier een paar slimme tips die we vonden bij patiënten-verenigingen :

 1. Alle soorten scharen doen pijn aan de handen van mensen die met reuma kampen. Gebruik zo veel mogelijk elektrisch materiaal of rolscharen, zoals wanneer je een pizza snijdt.
 2. Vervang deurklinken waaraan je moet draaien door klinken die je naar beneden drukt.
 3. Wikkel een moussen antislipbuisje rond de steel van je bestek. Dat maakt het gemakkelijker om te eten.
 4. Gebruik een kookmand in je kookpotten. Zo moet je alleen maar die mand opheffen, gevuld met groenten of vis. De zware kookpot met kokend water laat je gewoon staan.
 5. Koop stekkerdozen met schakelaars. Dan hoef je niet telkens de stekker uit het stopcontact te trekken.
 6. Kies een elektrische tandenborstel met een groot handvat.
 7. Moeite met tandpasta ? Schaf een tandpastaverdeler aan die je aan de muur hangt.
 8. Potjes met medicatie zijn soms moeilijk te openen. Vraag aan de apotheek om ze over te gieten in een kartonnen doosje.

Bron: De juiste handelingen aanleren, technische hulpmiddelen leren gebruiken, inflammatoire artritis, uitgave Vivio - www.reumanet.be*
* Reumanet verenigt de organisaties van reumapatiënten. Het heeft als doel: informatie leveren, solidariteit creëren tussen patiënten en betrokkenen, de medische wereld sensibiliseren, aandoeningen beter leren kennen die nu bij het grote publiek én de politiek nog ongekend zijn.

INFO COVID-19

12 mei 2020

Hoe een chirurgisch mondmasker gebruiken ?

Door het dragen van een chirurgisch mondmasker beschermt u uw omgeving, vooral indien u besmet bent. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijv. op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijv. als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent).

X : Gebruik het chirurgisch mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Controleer of het masker in goede staat is. Vertoont het masker vlekken of gaten, gooi het dan onmiddellijk weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Houd het masker vast met de metalen of verstevigde kant bovenaan en de binnenste (witte) kant naar u toe. Plaats het masker tegen uw neus, mond en kin en knijp het metalen deel op uw neus goed aan tot dit volledig aansluit.
 • Rek nu het masker zo uit dat het je neus en kin volledig bedekt (zorg dat er geen opening is tussen het masker en je gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Verwijder het masker via de elastiekjes of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken. Gooi gebruikte maskers weg in een gesloten vuilisbak.
 • Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten ?

 • Laat het over één oor hangen of bewaar het op een propere plaats of stop het in een papieren zakje (bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X : Stop het NIET in je jaszak of tas.

! : Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin (! Risico op besmetting !)

INFO COVID-19

12 mei 2020

Hoe een stoffen mondmasker gebruiken ?

Het dragen van stoffen mondmaskers beschermt vooral uw omgeving. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijvoorbeeld als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent, in het bijzijn van anderen).

X : gebruik het stoffen mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Neem het masker vast bij de elastieken of touwtjes.
 • Plaats het masker op uw gezicht en zorg ervoor dat het uw neus en kin goed bedekt (er mag geen ruimte zijn tussen masker en gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Was of desinfecteer uw handen nadien.
 • Verwijder het masker via de elastieken of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken.  Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten, bijvoorbeeld om te drinken :

Y : Deponeer het op een propere plaats met de buitenkant van het masker naar boven of stop het in een papieren zakje ( bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X :  Stop het niet in je jaszak of tas.

! : Wanneer u het masker weer opzet let er dan op dat u de binnenkant niet verwart met de buitenkant.

 • Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin. (! Risico op besmetting !).

Hoe het masker wassen ?

 • Vervang het masker om de 8 uur of om de 4 uur bij intensief gebruik (bijv. voor leraren die ermee lesgeven) of wanneer het vochtig of vuil is.
 • Het masker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Bij sommige maskers kan tussen de laagjes stof een extra filter worden geplaatst. Gooi de niet wasbare filters na gebruik in de vuilnisemmer. Gebruikt u een wasbare filter volg dan onderstaand wasadvies.
 • Was het masker met zeep in de wasmachine op 60°C, samen met de rest van uw was. U kunt het ook afzonderlijk koken in een kookpan. Opteer je voor een handwas bij lagere temperatuur, dan moet u het masker op hoge temperatuur strijken.
 • Het masker enkel strijken of in de droogkast stoppen is onvoldoende ! Dit vervangt absoluut geen wasbeurt.
 • Hebt u een gebruikt of vuil masker aangeraakt om bijv. in de wasmachine te doen, was nadien grondig je handen.
 • Het masker moet volledig droog zijn vooraleer u het opnieuw gebruikt. Het is daarom aangeraden om ten minste twee maskers te hebben.

Gebruikt u een wasbare filter :

 • Laat bij voorkeur de filter in het masker zitten om het te wassen, zo vermijdt je dat je in contact komt met mogelijk aanwezige virussen in de filter.
 • Was de filter elke dag.
 • Laat bij voorkeur aan de lucht drogen of in de droogtrommel.
 • Let op : hittegevoelige filters mogen niet gekookt of gestreken worden! Ze zouden kunnen smelten.

Hoe het mondmasker bewaren ?

 • Laat je maskers niet rondslingeren. Kies een propere plaats om ze op te bergen, bij voorkeur in een afsluitbare stoffen zak die tegelijk met de maskers gewassen kan worden.
 • Was steeds uw handen voordat u een proper masker aanraakt en raak de binnenkant niet aan.

X : Plaats uw masker nooit in de koelkast of diepvries. De kou doodt het virus niet en kan je voedsel besmetten.

INFO COVID-19

14 april 2020

SYMPTOMEN VAN COVID-19

Hoofdsymptomen : ++       Komt soms voor : +

(sommige personen besmet met COVID-19 ontwikkelen geen symptomen )

 

 


Als u deze symptomen heeft, bel dan uw huisarts en blijf thuis. Uw arts kan u elektronische voorschriften per mail doorsturen.

Ga niet naar de apotheek maar stuur een familielid indien mogelijk.
Is dit niet mogelijk, neem dan contact op met uw apotheker, hij kan uw bestelling ook thuis bezorgen en sturen een SMS bij het afleveren aan uw deur.

Uw Dynaphar-apotheker